Marvel,és minden más

Marvel,és minden más

A Star Wars filmek bolygói 1.rész Pokoli bolygók - Mortis és a Mustafar

2020. január 27. - bindercsipesz

 

Legújabb cikksorozatunkban a Star Wars filmekben megjelent (legkülönlegesebb) bolygókat fogjuk végigvenni. A legelső részben a Mortis és a Mustafar párosról olvashattok. Mind a kettő bolygó nagyon fontos szerepet játszik az Erő ’életében’, talán a két legkülönlegesebb planétáról beszélünk.

Mortis:

Ez a bolygó a Klónok Háborúja című sorozatban tűnt fel, ám annál fontosabb mind a Jedik, mind pedig a Sithek szempontjából. Akik látták a szériát tudhatják, hogy Anakin, Obi-Wan és Ashoka látogattak el oda egy átjárón keresztül. Az egész bolygót az Erő alkotja, így sokan vélik, hogy itt van annak az eredete.mort.jpg

Lakosok:

Összesen három lény lakott itt: a Lány, a Fiú és aki egyensúlyt tart a közöttük az Atya. A Lány képviseli a békét és a teremtést, a Fiú a pusztítást és a halált, az Atya pedig az egyensúlyt a jó és a rossz között.

A Mortis tulajdonképpen két részből áll. Az egész álomszerű, nem lehet feltérképezni, hiszen a tereptárgyak gyakran helyet változtatnak. A nappal a béke ideje, buja mezőkkel, zöld hegyekkel tarkított vidékek, sűrű erdők, barlangok, lebegő sziklaszigetek láthatóak, a fény pedig gyógyító erejű. Ám amint beköszönt az este a növények elszáradnak, és elpusztulnak, a heves esőzések megsemmisítik a terepet, menedék nélkül pedig nem lehet átvészelni az éjszakát.

A bolygó (valószínűleg az Erő miatt) mindig is vonzotta a ’látogatókat’. A Mortison az időnek nincs értelme, ami ott napoknak, heteknek vagy esetleg hónapoknak tűnnek, valójában csak másodpercek.

Az Atya próba elé állította Anakint, hogy kiderüljön valóban ő-e a kiválasztott.

Most pedig nézzük is, hogy ki pontosan ez a három lakó.

A Lánylany.jpg

Csakúgy, mint a családja, különleges kapcsolatban állt az Erővel, ő testesítette meg az Erő világos oldalát. Képes átváltozni óriási fehér szárnyas lénnyé.

A Klónok Háborúja idején feláldozta magát, megmentette Ashoka Tano életét, így ő meghalt.

A Fiúfiu.jpg

Az Erő Sötét oldalát képviseli, sötét, szárnyas denevérszerű lénnyé képes átváltozni. Az ő jóvoltából látta Anakin a jövőjét, azt, hogy Darth Vaderré fog változni (ezt az emléket az Aya kitörölte az emlékezetéből). Elrabolta Ashokat, és megfertőzte a Sötét oldal erejével. Anakin végzett vele.

Az Atyaatya.jpg

Ő tart egyensúlyt a két gyermeke között. Feláldozta magát, a Fiú hatalmi vágyai miatt, Mortis tőrének segítségével végzett az életével.

Az oltár

A bolygón található egy Mortis Oltára nevezetű földalatti barlang, ahová a Mortis tőrét helyezték - az egyetlen fegyvert, amivel meg lehet ölni az Atyát, a Lányt és a Fiút. Az Atya halálakor kijelentette, hogy Anakin a kiválasztott, aki egyensúlyt teremtett Mortis bolygóján és megjósolta, hogy ő lesz az, aki helyreállítja az Erő körforgását a galaxisban.oltar.png

Sajnos ez a bolygó csak a sorozatokban tűnt fel, így nem is tudunk róla olyan nagyon sokat. Reményeim szerint a későbbiekben még viszontláthatjuk akár egy filmben, akár egy sorozatban.

Mustafar

Forró lávával borított bolygón hatalmas bányák találhatók, ahonnan értékes ásványokat nyernek ki, ám mégsem ez az, amiért a legtöbben emlékszünk rá. A Külső Peremvidéken helyezkedik el, és van egy gázóriás kísérője a Jestefad.musta.png

Egykor ezen a bolygón helyezkedett el a Sith Templom, pontosan ezért Darth Sidius itt hozta létre titkos bázisát, ami később a Szeparatista Tanács végső menedéke lett.

A 800 fokos láva azonnal elemészt mindent és mindenkit, ha nincs a megfelelő védőfelszereléssel ellátva. A munkások szigetelő anyagba bugyolálják magukat, az épületeket, bányagépeket és a robotokat repulzor ernyőkkel védik, amik visszaverik a forróságot.

Zord felszín

A Mustfar és ikerbolygója, a Jestefad nagyon közel keringenek egymáshoz, így a gravitációs mezőnek köszönhetően a Jestefad árapály jelenséget idéz elő a pokoli bolygón, ez pedig állandó vulkanikus tevékenységgel jár, valamint vad elektromos viharok is észlelhetők a bolygó felszínén.vihar.png

Őshonos fajok

A vad környezet ellenére két faj mégis itt találta meg az élőhelyét. A lávabolhák és a xandankok ízeltlábúakból fejlődtek ki, és a szigetelt barlangokban élnek. Kevés vizet igényelnek, a kitines vázuk, pedig megvédi őket a külső hatásokkal szemben.

A bányák

Közel 300 éve folytat bányászatot a Techno Unio a bolygón. A bányák körül a légkör tele van hamuval. Elektromágneses viharok és ciklonok tombolnak, épp ezért kockázatos vállalkozás a landolás a bolygón.banya.png

A Mustafaron zajlott Anakin és Obi-Wan párbaja, később pedig itt építik fel Vader kastélyát, valamint a még élő Jedi Rend tagjait is ide hozzák kihallgatásra, ezzel is csak növelve a bolygó sötét hírnevét.

Legenda

A legendák szerint a bolygó kertekkel tarkított világ volt egykor, Corvax úrnő lakhelyéül szolgált, aki a halhatatlanságot kutatta, ezzel pedig elterelte a bolygót ebbe az önpusztuló irányba. A Sithek hittek ebben a legendában, ezért kegyhelyet emeltek a bolygón.

zord.png

A hűséges hívők

Habár Darth Vader meghalt, mégis sok híve maradt, akik tovább hirdetik Vader tetteit. Zarándokutakra indulnak a bolygón, hátha ők is megérzik azt az Erőt ami a Sötét Nagyurat is éltette. A leghűségesebb szekta a Winsiti, akik a Corvax lápon élnek (amit a legenda szerint Corvax úrnő könnyei árasztottak el), amit védelmeznek is.

Valamikor régen a Fekete Nap nevű bűnszövetkezet is itt működött, de amikor ide költözött a szindikátus, úgy döntöttek elhagyják a bolygót.

Remélem érdekesnek találtátok ezt a cikket is, további jó olvasást, mozizást!

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelesmindenmas.blog.hu/api/trackback/id/tr2715430040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása