Marvel,és minden más

Marvel,és minden más

Ki is ő valójában? -James Buchanan „Bucky” Barnes

2021. április 01. - bindercsipesz

 

A Sólyom és a Tél katonája című sorozat nem rég debütált a Disney Plusson, ennek apropójaként úgy gondoltam, hogy készítek egy cikket az egyik főszereplőről, Buckyról. Habár több filmben (és most már egy sorozatban is) láthatjuk Buckyt, mégis vannak fekete foltok az életében, ezeket próbálom a mai cikkben „felfedni”.bucky.jpg

Buck 1917.márcus 10.-én született. Három kisebb testvére volt, akikről nem sokat tudunk. Az iskolás évei alatt ismerkedett meg Steve Rogerssel, akivel életre szóló barátok és bajtársak lettek.

1941-ben az USA belépett a II. Világháborúba (ekkor Bucky háromszoros boxbajnok volt). Steve és Buck elmentek New Yorkba, jelentkezni a hadseregbe. Mint tudjuk előbbit elutasították, James viszont alkalmasnak bizonyult, sőt később őrmesteri rangot szerzett, valamint mesterlövésszé vált és a 107-es gyalogezred tagja lett.

2 évvel később újra Stevehez sodorta az élet, így már mindketten az Amerikai Egyesült Államok Hadseregében szolgáltak. Miközben az olasz fronton harcolt, a 107-es légió tagjaival együtt, a Hydra fogságába került, ahol kísérleteztek rajta, de Amerika Kapitány sikeresen kiszabadította őket.

1945 elején egy akció közben, ahol Arnim Zola elfogása volt a cél, látszólag életét vesztette, hiszen lezuhant egy mozgó vonatról, de mint tudjuk ez nem így történt.buckysteve.jpg

Mi történ Buckyval a Hydrás évei alatt?

The Wakanda Files (ez egy Shuri által összeállított tudományos adattár, ami egyébként ténylegesen létezik, az Amazonon meg is lehet vásárolni) nevezetű könyvben a következők olvashatók:

Azzal, hogy lezuhant Szibériában, a Hydra számára egy új katona született: a Tél Katonája. Ezért nagyrészt Arnim Zola volt a felelős, aki a jegyzeteiben ezt írta:” A hideg Szibériai pusztán egy új Hydrás katona született. Barnes őrmester elég jól gyógyul, miután leesett a hídról. A bal karját amputálni kellett, a sérülései miatt, de ez könnyen orvosolható egy fejlett, kibernetikus protézissel.” Shuri továbbá úgy vélte, hogy James testét gammasugárzásnak tették ki, hogy javítsák a testének az erőnlétét. Zola továbbá leírja a naplójában, hogy Bucky váratlanul ellenállt a Hydra agymosásának, nagyon hevesen harcolt ellene. Ennek ellenére nem járt sikerrel, a Hydra kitartott, intenzív kondicionálásnak vetették alá foglyukat, majd pedig folyékony nitrogén segítségével lefagyasztották a következő agymosásig. Ezután elektrosokk-terápiának vetették alá (ami egy gyógyászati beavatkozás a pszichiátriában és előfordulhat, hogy depressziót és bipoláris zavart okoz a kezelten és, mint tudjuk Bucky mentális betegséggel küzdött, amiről az őt alakító színész, Sebastian Stan is beszélt), ezután pedig szuggesztív kulcsszavakkal aktiválták az agyának egy bizonyos részét, miközben álomszerű állapotban volt, így nem tudta megtagadni a parancsokat (ez egyébként egy nagyon fájdalmas folyamat volt Buckynak, amit láthattunk is a filmekben). Így vált Barnes őrmester a Tél Katonájává. A Hydra egy dologgal nem számolt, mégpedig Bucky Steve iránti hűségével, ami tulajdonképpen megmentette őt és „visszahozta az élők sorába” hiszen amikor szuperkatonaként tette a dolgát olyan volt, mint aki alvajáró, akit irányítanak. (Azt, hogy mennyi tudományos alapja van az egész agymosásos dolognak én nem tudhatom, mindenesetre jól hangzik és jól kitalálták, felépítették a történetet.) A Tél Katonájaként számos akciót hajtott végre évtizedeken keresztül, néhányról ejtenék pár mondatot.brainwash.png

A Hydra és a Szovjetunió is kiképzésekben részesítette Buckyt, aki szuperkatonává vált, félelmetes harcos és még kíméletlenebb gyilkos lett. Általában a már említett technikával lefagyasztották és csak a következő küldetésre engedték fel, tehát tulajdonképpen semmiféle élete nem volt, csak a háborúk. 1951-ben a koreai háborúban a szovjetek oldalán harcolt, ahol találkozott egy Isaiah Bradley nevezetű másik szuperkatonával (aki a képregényekben Fekete Amerika Kapitányként ismerhető, egyike volt annak a 300 afrikai-amerikai katonának, akiket tesztalanyként használtak annak a projektnek a keretein belül, aminek a segítségével újabb szuperkatonákat akartak létrehozni. Bradley volt az egyetlen túlélő.). A két ellenfél képtelen volt legyőzni a másikat, sőt Bucky majdnem elveszítette a fém karját. A következő 50 évben a Tél Katonája számos merényletért volt felelős, a legkülönbözőbb célpontjai voltak, többek között tudósok, valamint politikusok (a képregényekben ő felelős John F. Kennedy haláláért is). Ahogy a filmben is említették, a titkosszolgálat kétségbe vonja létezését és a terepen szerzett szakértelme miatt gyakorlatilag olyan, mint egy szellem. Továbbá tudjuk, hogy ő felelős Howard és Maria Stark haláláért.assassination_of_the_starks.png

A Tony szüleitől ellopott szérum segítségével még több Buckyhoz hasonló katonát akartak megalkotni. Barnes őrmester feladata volt az, hogy kiképezze őket, ha valamelyik legyőzte a kiképzőjét, felvették a programba. Viszont ezek a katonák fellázadtak vezetőik ellen és irányíthatatlanná váltak, ezért lefagyasztották őket.

Ezek után már ismerjük a teljes történetet egészen a Végjátékig, amikoris nem ő kapta meg barátja pajzsát. Sok mindent lehet ezzel kapcsolatban olvasni, hogy miért úgy történt ahogy, szerintem a következő a legvalószínűbb: Steve pontosan tudta és értette azt, hogy Buck min ment keresztül és nem csak magának, hanem a barátjának is szeretett volna egy normális életet. Estleg még azt is belekalkulálhatta, Sam mentálisan egészséges, illetve kiegyensúlyozottabb személyiség.

Mi lesz Bucky sorsa a jövőben? A Sólyom és a Tél Katonája legújabb Marvel sorozatban valószínűleg ki fog derülni. Aki esetleg olvasta a már említett Wakandan Filest, tudhatja, hogy Shuri kissé szkeptikus maradt azzal kapcsolatban, hogy Bucky ténylegesen meggyógyult-e. Hogy újra irányíthatóvá válik e hamarosan kiderül, mindenesetre én nem tartom valószínűtlennek.elsobosszuallo.jpg

Remélem sok újdonsággal szolgálhattam ezzel a cikkel és azt is, hogy most már kicsit jobban értitek Bucky karakterét. Szerintem egy igazán összetett karakter, nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy a sorozatban, hogy fognak hozzányúlni, mennyire fogjuk jobban megismerni, esetleg megszeretni. További jó olvasást, film nézést, sorozatozást!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelesmindenmas.blog.hu/api/trackback/id/tr3516487738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pelias 2021.10.31. 11:22:47

Gratulálok a cikkhez
süti beállítások módosítása