Marvel,és minden más

Marvel,és minden más

Elérkezett a hősök kora! - Zack Snyder: Az Igazság Ligája kritika/élménybeszámoló

2021. március 26. - bindercsipesz

2017-ben bemutatásra került az eléggé hányatott sorsú Igazság ligája. A filmet eleinte Zack Snyder rendezte, de az örökbefogadott lányának a halála után több időt szeretett volna fordítania a családjára, ezért kiszállt a projektből, a rendezői szerepet pedig a Bosszúállók első két részét rendező Joss Whedon kapta meg, hogy varázsoljon valami szépet a félkész produkcióból.

aaaaa_2.jpg

Érdekes hírek keringtek a filmmel kapcsolatban. Zack Snydernek teljesen más ötletei voltak az Igazság ligájával, ám a Warner Bros. a saját ízlésük szerint szerették volna, ha elkészíti az alkotást. Ők egy sokkal humorosabb, Bosszúállók stílusú filmet képzeltek el és mivel Snyder távozása után Whedon vette át az ő szerepét, meg is kapták. Az eredmény szörnyű lett, mind kritikailag, mind pedig bevételi szempontból bukás lett. Aztán pletykák kezdtek el keringeni, miszerint létezik egy másik változat is, ami a Zack Snyder által kukázott jeleneteket tartalmazza. Egy petíció is elindult, amit maga Zack Snyder kezdeményezett, hogy adják ki az ő verzióját. A fanok rákaptak erre, és végül a Warner beadta a derekát, Snyder szabad kezet kapott, hogy összehozza a saját filmjét. Hiába voltak kész jelenetek, volt jó pár olyan snitt, amit utólag vettek fel Zack kérésére, valamint a CGI is sok változáson ment át. Végül ki is adták a filmet 2021. március 18.-án. Amerikában az HBO Maxen míg Magyarországon az HBO GO-n volt megtekinthető a kész film, amire megérte várni. A kritikánk spoilermentes.

Ami a legszembetűnőbb dolog volt a filmmel kapcsolatban az a játékidő. Az előzővel ellentétben, ami meg sem haladta a két órát, ez négy órás játékidőt diktál, amivel kaptunk egy masszív szuperhős filmeposzt. Mivel Snyder teljes mértékben szabad kezet kapott, a képarány 4:3-as. A rendező ilyen „művészi kiszerelésben” szerette volna kiadni, így hát a Warner nem ellenkezett. Sokaknak nem tetszett ez a felosztás, számomra könnyen megszokható volt.

A játékidő sokat segített a karakterek kidolgozásában. Mindenki sokkal nagyobb teret kapott és úgy éreztem, hogy mindenkinek megvan a maga szerepe. Elsősorban a csapat érezhetően jobban működött ebben a verzióban. Nem tűntek nagyon idegennek egymástól és a játékidő előrehaladtával szépen összecsiszolódtak. Batman lett a liga vezetője és végre azt éreztem Ben Afflec Batmanjén, hogy ő bizony Bruce Wayne. Gal Gadot Diana-ja is sokkal nagyobb teret kapott, ő is a liga egyik fő mozgatórugójává lépett elő.

Akik számomra a legnagyobb meglepetést okozták, az Cyborg és Flash volt. Az ő bemutatásukra szinte egy teljes rész jutott (a filmet 6 részre bontották külön alcímekkel ellátva) és sokkal közelebb kerültek hozzám a karakterek. Ez egy nagyon fontos pont, hiszen a hat tag közül, háromnak a mozis változat megjelenésekor még nem volt semmilyen filmje. Victor a csapat szíve volt, minden jelenetében jól szerepelt, nagyon megkedveltem a karaktert. Barry esetében a legtöbb béna poénját kivágták, kapott egy érdekes sztorit, kicsit jobban megismerhettük és nem egy epikus jelenettel is gazdagabb lett a karakter. Arthur és Superman ennél a verziónál kicsit háttérbe szorult. Előbbi volt nálam a legsemlegesebb karakter, az utóbbiról pedig egy kicsit később.

Ami meglepő volt, hogy Darkseidot behozták, ezzel Steppenwolf karaktere nagyot lépett előre. Sikerült a főgonosznak motivációt adni, érdekesnek találtam, hogy mennyire próbál megfelelni Darkseid elvárásainak. Az ő „főnökéről” azonban sokat nem kaptunk, szinte minden jelenetét láthattuk az előzetesekben.

A CGI átvariálására is sok időt szántak, hiszen szinte minden részletet megváltoztattak. Superman kapott egy eszméletlen fekete ruhát, valamint Steppenwolf egy új, sokkal badassebb külsőt kapott, ami sokkal inkább hajaz egy földönkívülire, mint egy emberre. Az előző alkotásban ugyanis szinte nem tudták eldönteni, hogy inkább emberszerűre, vagy inkább földönkívüliesre készítsék a karakter dizájnját, végül pedig ötvözték a kettőt, aminek az lett az eredménye. A karakteréhez néhány véres jelenet is köthető, az HBO szerint a film 18+, viszont nem akad benne olyan sok brutális jelenet, illetve néhány szitokszó is elhangzik az alkotásban, Snyder jól ingázott ezek között, nem élt vissza a felnőtt korhatárral.

darkseid.jpg

Helyenként azonban (főleg az első részben) a CGI elég hiányos, „kis költségvetű” filmek látványát idézi, de ez betudható a produkció gyors összerakásának és a négy órás játékidőnek.

A produkción érezhető, hogy teljesen más, mint az elődje. Nagyon sok poént és kínos jelenetet kivágtak, sokkal sötétebb lett az egész és ez jól áll neki. Annak ellenére, hogy tudtam, hogy mi lesz a vége nem egy meglepetéssel szolgált. A zene is más volt, nekem nagyon tetszettek az új dallamok, helyenként komolyabb, idegtépő hangulatot keltettek.

Persze mondhatnánk, hogy ez ugyan olyan, mint a 2017-es elődje, de ez nem igaz. A történet fő vonala ugyan az, azonban sok minden változott főleg Steppenwolfnak köszönhetően, és sikerült is fennhagyni az esetleges folytatás lehetőségét. Az epilógusban szépen felvezettek több lehetőséget is, azonban ezek valószínűleg már sosem fognak elkészülni.

Supermanről pedig néhány szó. Sok jelenetét kivágták, nem kapott annyira sok játékidőt, ez azonban nem egy negatívum. A többi tag így több szerephez juthatott és a végső csatában egyáltalán nem éreztem azt, hogy ő dominálna. Látszott, hogy több figyelmet szenteltek a többi karakternek és azt szerették volna, hogy közelebb kerüljenek hozzánk, ezt pedig sikerült is elérniük.

Összességében nagyon hálás vagyok, hogy Snyder összerakta ezt a négy órás masszív alkotást. A szereplők sokkal kidolgozottabbak, sokkal szerethetőbbek voltak. Az ellenlábason is variáltak, nem is keveset, brutálisabbnak és ijesztőbbnek tűnt Steppenwolf, lehetett izgulni a főhősökért. Flash és Cyborg is óriási játékidőt kapott és ők érződtek a csapat legfontosabb tagjainak. A hangulat sötét és borús, kevés poénnal, ami rettentően jól állt a produkciónak. Egyszerűen ezerszer jobb lett, mint a Whedon féle változat, és nálam ez vált a nagybetűs Igazság ligájává. Persze voltak benne hibák, de Zack kitett magáért és nagyon sokat köszönhetünk neki. Sikerült elérnie, hogy megkönnyezzek egy-egy jelenetet, ami nagy szó. Egy szó, mint száz, a Snyder cut felért az elvárásokhoz és sikerült óriásit alkotni. Az alkotást 93%-ra értékelem.

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelesmindenmas.blog.hu/api/trackback/id/tr6616481212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása