Marvel,és minden más

Marvel,és minden más

Ki is ő valójában?-Samuel Thomas Wilson-Sólyom

képregényes változat

2021. április 22. - bindercsipesz

A legújabb Marvel sorozat, A Sólyom és a Tél Katonája, egyik címszereplőjéről már olvashattátok cikkünket (ha még nem, akkor ide kattintva megtehetitek), így itt az ideje, hogy bemutassuk Nektek Samuel Thomas Wilsont, azaz a Sólymot. Viszont, mivel az MCU filmeknek hála gyakorlatilag a kezdetektől ismerjük az életét, ezért a mai cikkben a képregényekbeli Samről lesz szó összehasonlításképp.falcon_vol_2_7_textless.jpg

Sam New York Harlem negyedében nőtt fel, az édesapját (aki miniszter volt) megölték, mikor az ifjú Sólyom 9 éves volt. Néhány évvel később az édesanyját is meggyilkolták, miközben gyermekeit védelmezte. Sam ezt a tragédiát úgy próbálta feldolgozni, hogy jelentkezett szociális munkásnak.

Később a Karib-szigetekre utazott, ahol Vörös Koponya és a csatlósai bujkáltak. Amerika Kapitánnyal karöltve legyőzték az ellenséget és társakká váltak. Sam a szigeten vásárolt egy sólymot, amit Redwingnek keresztelt és akivel képes telepatikus úton kommunikálni (állítólag ezen képesség elsajátítását Vörös Koponyának köszönheti, aki a Kozmikus Kockát használta hozzá). Wilson továbbá segítséget kapott a Fekete Párductól, aki készíttetett neki egy hámot a repüléshez.captain_america_sam_wilson_vol_1_9_textless.jpg

A Vörös Koponyával többször is összetűzésbe került pályafutása során. Samnek volt egy Roscoe Simons nevű mentoráltja, akivel Johann Schmidt végzett. Majd a Kozmikus Kockával (amit mi Tessercatként ismerünk) Scmidt el akarta hitetni a Sólyommal, hogy a múltja sötét és ő Snap Wilson, a maffiózó. Vörös Koponya kémként szerette volna alkalmazni a módosított emlékekkel rendelkező Samet, végső célja pedig Steve Rogers meggyilkolása volt a barátja által. A terve meghiúsult, Sam ellenállt a parancsnak.

Később csatlakozott a S.H.I.E.L.D-hez, valamint a Bosszúállókhoz is. Legyőzte az Electro nevű gazembert, illetve a Bosszúállókkal együtt, akik az Egyesült Nemzetek békefenntartó szervezeteként harcolt Skorpió ellen.

Sólyom csak úgy, mint a filmekben, a képregényekben is Kapitány mellett állt a Polgárháború alatt. Segített neki felkutatni a Tél Katonáját, elutasította az egyezményt és a Titkos Bosszúállók vezetője lett. A Z dimenziós kalandjuk során Steveből kinyerték a szuperkatona szérumot és elkezdett öregedni, így nem volt már alkalmas Amerika Kapitánynak. A pajzsot Sam vette át tőle. Idővel szembesült azzal, hogy mennyi ellensége van Stevenek valójában és, hogy a Hydra még mindig nem szűnt meg teljesen létezni. Egy Misty Knight nevű férfi lett a társa, akivel a S.H.I.E.L.D. berkein belül is együtt dolgoztak.all-new_captain_america_vol_1_1_textless.jpg

Idővel Sam otthagyta a szervezetet, mert egy Suttogó nevű hacker által kiszivárogtak a titkos terveik, amiből kiderült, hogy egy Kozmikus Kockát szeretnének készíteni, amit új Kapitány ellenzett. A S.I.E.L.D. megpróbálta elfogni a hackert, de Sam a segítségére sietetett, hiszen az információi igaznak bizonyultak. Ketten együtt hónapokon keresztül Hydra zárkákat romboltak le. Majd ott hagyta az amerikai kormányt, többé nem dolgozott nekik. Ebben az időszakban Vasemberrel karöltve segítettek Pókinak Warbringer (ő egy chitauri) legyőzésében, csatlakozott hozzájuk Vízió, Nova, Thor és Miss Marvel. A formáció sikeressége mindenkit lenyűgözött, ők pedig a Bosszúállók legújabb csapatává váltak. Sam új szövetségesre lelt Joaquin Torres személyében (őt láthatjuk a sorozatban is), aki nem mellesleg egy mutáns a gonosz Karl Malusnak (aki látta a Jessica Jones című sorozatot, annak ismerős lehet a név) köszönhetően.

Konfliktusba került a kormánnyal és az Amerikába vetett hite igencsak megingott, amikor barátja, Rage, jogtalanul került börtönbe, így úgy döntött, hogy visszaadja a pajzsot Stevenek.

Ezek után volt még egy összecsapása a Hydrával, akik átvették az irányítást az USA felett, de erre nem térnék ki bővebben, hiszen most jön a számunkra legérdekesebb rész.captain_america_and_the_falcon_vol_1_7_textless.jpg

Sam egy Sally Mckenzie nevű hölgy keresésére indult (aki a barátja volt), eközben találkozott Buckyval és kiderítették, hogy a Hydranak még mindig vannak élő, sőt tevékenykedő tagjai. Elhatározták, hogy felkutatják őket (többek között Zemo báró is ide tartozott), de a Natural névre hallgató Hydrás gyerek (igén, ő még csak gyerek, akit a Hydra vezetőjének szántak) megpróbálta az útjukat állni, de elbukott. Aki látta már a sorozatot, tudhatja, hogy ez a vonal teljesen más a képernyőn, csak az alapkoncepció ugyanaz.

Egy szuperképessége van, képes a madarakkal telepatikus úton kommunikálni. Ez az erő a sólymával, Redwinggel a legerősebb, de más madarakkal is működik. Tudja irányítani és tanítani őket, valamint a szárnyasok szemén keresztül láthatja a világot. Samet Steve képezte ki számos küzdősportban, többek között megtanult karatézni és judózni is. Kiváló sportoló, erős izomzattal rendelkezik. A több évtizedes edzésnek köszönhetően az emberekhez képest az ereje maximális, a saját testsúlyának kétszeresét is elbírja, a képregényekben pedig puszta kézzel hajlított meg egy vasrudat. Illetve nagyon magas a fájdalomküszöbe. Nagyon akrobatikus, a sólyomszárnyak használatával pedig a levegőben is veszélyes ellenfél. Remekül használja barátja pajzsát, nagyon jó stratéga és vezető.sam_wilson_28earth-616_29_uses_his_telepathic_link_with_birds_to_thwart_zemo_27s_plan_from_all-new_captain_america_vol_1_5.jpg

A védjegyévé vált sugárhajtású szárnyival 250 km/h-val tud repülni. Fekete Párductól kapott egy továbbfejlesztett változatot. Ennek a verziónak a szárnyfesztávja 15 méter, a kibernetikusan vezérelt szárnyak átkonfigurálhatók, egy mágneses meghajtó biztosítja azt, hogy Sam a levegőbe jusson és rendelkezik GPS zavaró eszközökkel. A keményfényű szárnyak megakadályozzák az infravörös nyomonkövetést. A wakandaiak természetesen használtak vibrániumot az elkészítéshez, ezért a szerkezet ellenáll a hagyományos fegyvereknek. Az egész rendszert mentálisan irányítja Sam a maszkjában lévő kibernetikai áramkörök segítségével. Az infravörös szemüveglencséken keresztül éjszaka is tud tájékozódni, 360 fokos látást biztosítanak, illetve nagyítani is lehet velük.

Érdekesség, hogy Sólyom agyában van egy implantátum, amely fokozza azt a képességét, hogy lássa, amit a madarak is.

Remélem, hogy ezzel a cikkel sikerült bővíteni ismereteiteket a képregényes Sam Wilsonról. Én kíváncsian várom, hogy ezekből mennyit és miket fognak átemelni a filmekbe/sorozatokba. További jó olvasást, filmnézést!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelesmindenmas.blog.hu/api/trackback/id/tr3416509602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pelias 2022.05.26. 21:25:53

Gratulálok a cikkhez, nagyon jó lett...
süti beállítások módosítása