Marvel,és minden más

Marvel,és minden más

Az Ezeréves Sólyom története

2020. július 17. - bindercsipesz

A Star Wars univerzumának leghíresebb hajója, az Ezeréves Sólyom már sok filmben feltűnt, viszont a filmek nem teljesen tisztázták a gépnek a történetét, hogy eredetileg milyen hajó is volt és, hogy milyen átalakításokat végeztek rajta, ezért úgy döntöttünk, hogy egy rövid cikk erejéig beszélnénk róla.

 

millennium-falcon.png

Korai évei és kialakítása

Az Ezeréves Sólymot először YE (a Yavin-i csata előtt) 60-ban állították szolgálatba. A koréliai mérnöktársaság tervezte és építette meg. A típusa egy YT-1300-as teherhajó. A hossza 34.75 méter, szélessége pedig 25.61 méter. Az alsó ágyút és a felső szenzortányért beleszámítva 8.27 méter magas. A légköri végsebessége Lando birtokában 1200 km/h. A személyzete 4 személyből áll: egy pilóta, egy másodpilóta és két tüzér.

A hajó átalakítás

Az évek során számtalanszor cserélt gazdát, illetve nagyon sok felújításon ment keresztül. A hajtóművet feltuningolták és titkos rekeszeket építettek a hajóba a csempészet megkönnyítéséhez. Az Ezeréves Sólyom olyan gyors lett, mint a legmodernebb birodalmi hadihajók, viszont Han elvitte a Corporate szektorba, ahol egy Doki nevezetű hajtóműspecialista átalakításokat végzett rajta. Végül 0.5 egységgel teljesít a fénysebesség felett, tehát kétszer olyan gyorssá vált, mint a birodalmi hadihajók. A csempészek és bűnbandák körében egy nagyon híres járműve lett.

Han Solohoz kerülése

5 évvel a Yavin-i csata előtt az akkori tulajdonosa egy szabakkjátszma során elvesztette a hajót, így az Lando Calrissian kezébe került. Rá három évre Han Solo ellen vesztett el egy szabakk mérkőzést, így Han lett az új gazdája. Mivel a játszmák után Han tele volt pénzzel, sokat változtatott a hajón: katonai pácélzatot szerelt rá egy birodalmi csapatszállítóról és a gép hasára egy lézert szerelt fel, amit a hajó belsejéből lehetett leengedni.

Harcok, amikben részt vett

Az Ezeréves Sólyom először az első Halálcsillag elpusztításánál játszott nagyobb szerepet. Ezután feltűnt még a Hoth-i csatában (YE 3), innen pedig a Felhővárosba repültek. Itt a hajó elvesztette a gazdáját Hant, akit karbonit tömbbe zártak. Később harcoltak a „Rendezvous Point Delta-Three”-nél, majd Han kiszabadítása után a második Halálcsillag elpusztításában is nagy szerepet játszott.

1581974.jpg

 A Jedi visszatér után a Sólymot ellopták Solotól és egy sivatagi bolygóra került, a Jakkura. 30 évvel az Endori csata után Finn és Rey menekülés közben ellopták a hajót, hogy megszökjenek az Első redni Tie-vadászok elől. Miután elhagyták a bolygót sokáig nem jutottak, ugyanis Solo és Chewbacca az űrben a vonósugár segítségével behúzták a hajót, és újra a birtokukba került.

Miután Solo meghalt a Falcon Rey-el, Chewie-val és R2-val a fedélzetén elrepült az Ahch-to-ra, Lukehoz a befejezett térképpel. Később a hajó részt vett a craiti csatában, majd egy évvel később, a Végső rend elleni harcban is meghatározó szerepet játszott, itt már Landoval a pilótafülkében.

Az Ezeréves Sólyom hatalmas utat járt be és még közel sem biztos, hogy nem fogjuk viszont látni. A leghíresebb hajóvá vált a galaxisban, ami teherhajóként kezdte, később csempészhajónak használták, majd a Lázadás és az Ellenállás jelképévé vált. Sok átalakításon ment át az évek alatt, és sok gazdát is cserélt, ami meglátszik a hajón.

Reméljük, hogy tetszett ez a rövidke ismertető cikk a Star Wars univerzum legismertebb járgányának történetéről. További jó mozizást és olvasást!

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelesmindenmas.blog.hu/api/trackback/id/tr7316012366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lone wolf.. 2020.12.05. 22:59:31

A második Halálcsillag pusztulása utáni rész nem mérvadó. Dízni kamufilmek sztorija.
süti beállítások módosítása