Marvel,és minden más

Marvel,és minden más

Űrwestern! - The Mandalroian sorozat kritika

2019. december 28. - bindercsipesz

Novemberben elstartolt a Star Wars legújabb sorozata, a The Mandalorian, ami az eddigiektől eltérően egy élőszereplős sorozat. El is hoztam nektek a kritikáját.

4_1.jpg

Története: A cselekmény főszereplője egy fejvadász. Folyamatosan gyűjti be a kitűzött célokat, ám elvállal egy sokkal nagyobb munkát. Kiderült, hogy a célpontra nem csak ő, hanem sok más veszélyes fejvadász is vadászik. Ám közte és a „csöppség” között különleges kötelék alakul ki, ami megváltoztatja főhősünk életét.

Azzal, hogy a Disney egy westernes irányba indult el, nagyon jó ötletnek bizonyult. Sokakat (köztük engem is) vonzott a Star Wars western világa, illetve a gengszterek élete, ám eddig ebből csak nagyon keveset kaptunk a filmekben. A sorozatok is inkább a Jedikre helyezték a hangsúlyt. Viszont mivel itt a Birodalom bukása után járunk megváltozott a helyzet.

A karakterek nagyon színesek. Először is a főszereplőnk, a mandalóri, egy nagyon különleges karakter. Az arcát sosem mutatja, mégis mindig ki tudja fejezni magát, tudjuk, hogy éppen mit érez, mire gondolhat. A mellékkarakterek is kidolgozottak. Cara Dune, az egykori lázadóhoz is közel tudtunk kerülni. Bármi bajba keveredik Mando, ő mindig segít neki. Kuiil egy nagyon jószívű, segítőkész szereplő, aki csak nyugalmat szeretne a földjén, és ha valaki segít neki ezt elérni, (jelen esetben a főszereplőnk) akkor bármit megtesz azért, hogy ezt viszonozza.

És ott van a zsákmány, aki miatt ez az egész harc folyik (most SPOILER-ezni fogok azzal kapcsolatban, hogy ki is ő, bár nagyon nehéz elkerülni, hogy ne találkozzunk egy-egy Instagram posztban, vagy akár egy videó indexképén a tünemény arcával) és akit a közönség csak úgy hív: Baby Yoda. Ő a legkülönlegesebb szereplő, hiszen eddig csak két a Yoda fajába tartotó egyedet ismertünk: Yodát és Yaddle-t. Szóval az ő karaktere, ha a képernyőn van, mindig elviszi a show-t, hiszen annyira aranyos, hogy ki ne szeretné. Közte és a mandalóri közötti kötelék, pedig nagyon szoros lett, méghozzá annyira, hogy a sorozat végén Mando képes lenne meg is halni a csöppségért.

5_3.jpg

A karakterek közül kiemelném még Carl Weathers karakterét, illetve Taika Waititi IG-11-jét. Utóbbi egy nagyon humoros szereplő, akit nagyon megszerettem. Ha akcióba keveredik, az mindig nagyon látványos.

Térjünk is át a látványra. Ahhoz képest, hogy ez egy sorozat, sokszor nagyon úgy tűnik, mintha egy filmet néznék. A látvány gyönyörű, elképesztő, az akció jelenetek pedig izgalmasak, a koreográfiák benne pedig látványosak. Minden egyes új bolygó rendkívül ki van dolgozva. Új illetve régi bolygók is feltűntek. Előbbiből ilyen a Nevarro, ami a fejvadászok bázisául szolgáló bolygó, az Arvala-7, ahol Kuiil él, és a Sorgan, ahol a főhősünk találkozik Cara Dune-nal. Utóbbiból pedig a már jól ismert Tatooin-t látogatják meg főhőseink.

A sorozat hangulata is kiváló, tényleg úgy érezzük, mintha egy westernt néznénk, ami az űrben játszódik. Illetve a zenék is nagyon elvarázsolnak minket, Ludwig Görarnsson kiváló munkát végzett. A humor is a helyén volt az egész évad alatt.

6_1.jpg

A cselekmény eleinte nem indul be olyan gyorsan, az első három rész az, ami igazán kapcsolódik egymáshoz, a többi inkább csak amolyan „töltelék rész”, bár én még ezeket sem nevezném annak. Van olyan rész, ami a karakterbővítésre szolgál és van olyan, ami esetleg felvezet egy-egy karakter. Egyesek számára ez lehet, hogy csalódás, én amolyan megpihenésnek fogtam fel két megizzasztóbb hajsza között. A hetedik és a nyolcadik rész is szorosan egymás után játszódik, ez teljesen várható volt, hiszen a nyolcadik már az évadzáró.

De vajon milyen lett az évadzáró? Szerintem az összes rész közül ez lett a legjobb, izgalmak és érzelmek terén is. Voltak helyek, amikor sokkal feszültebb volt a hangulat, ám ezeket lehetett oldani egy-egy poénnal. A látványt is a maximumra tolták, ugyanis volt itt rohamosztagosokkal való, gyújtogatós harc, illetve Tie üldözés is.

A sorozat az egész évad alatt rengeteg meglepetést tudott nekünk okozni, és nem minden meglepetés központjában Baby Yoda állt. Az évadzáró sikeresen felvezette azt, hogy mit fogunk majd látni a 2020 őszén érkező második évadban, és akik egy kicsit jártasabbak a sorozatok terén, azok biztosan felhypeolódtak az utolsó jelenetet látva (csak úgy, mint én). Már nagyon várom a következő évadot, de addig még minden esetre érkezik a Klónok háborúja 7. évada, ami egy kicsit azért elfeledteti velünk ezt a hosszú várakozást.

7_1.jpg

Összességében egy szenzációs, élőszereplős sorozatot kaptunk, ami nem csak a Star Wars rajongóknak tetszhet. Humoros, látványos, érzelmes, akciókkal teli első évadot láthattunk, ami azzal, hogy bevezette Baby Yodát, egy nagyon jó húzást használt ki. Hogy mit hoz a jövő az egy érdekes kérdés, de sajnos 2020 őszéig várnunk kell a válasz megszerzésére. Én azonban ki merem jelenteni, hogy a The Mandalorian képében megkaptunk az eddigi legjobb Star Wars-os sorozatot. Az alkotást 95%-ra értékelem.

Reméljük tetszett Nektek ez a kritikánk. További jó olvasást és mozizást!

8.png

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelesmindenmas.blog.hu/api/trackback/id/tr4015369136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása