Marvel,és minden más

Marvel,és minden más

Ezeket olvasd a nyáron! - Star Wars könyvajánló #1

2020. június 08. - bindercsipesz

A Star Wars világán belül a könyvek fontos részét képezik az univerzumnak. Nagyon jól tudják bővíteni azt és rajtuk keresztül új karaktereket és érdekes történeteket ismerhetünk meg. Ma egy olyan cikkel készültem a számotokra, amiben három regényt fogok bemutatni, amit ajánlok nektek és szerintem érdemes elolvasni. Viszont egyes könyvek témája lehet, hogy valakiket nem fog meg igazán ezért ez egy ajánló, nem biztos, hogy az adott regény tetszeni fog mindenkinek.

 

inshot_20200608_151941232.jpg

A Jedik örököse (Kevin Hearne)

Az első könyv egy lágyabb, lazább regény lenne. Az első Halálcsillag elpusztítása után járunk. Luke Skywalker még csak most tanulgatja az Erő fortélyait, viszont az már kiderült, hogy kiváló pilóta. Egy olyan feladatot kap, amiben egy kódfejtőt kell kiszabadítania a Birodalom fogságából, R2-D2 és egy gazdag fiatal nő, Nakari Kelen segítségével. Birodalmi flottákkal, testőrökkel és fejvadászokkal is meggyűlik a bajuk, és Lukenak rá kell jönnie, hogy hogyan is használja az erőt.

A könyv egyáltalán nem hosszú, mindössze 282 oldalból áll. A történet érdekes lehet, viszont semmi különleges nincs benne, csak egy egyszerű történet. Ami viszont érdekessé teszi a regényt az az, hogy láthatjuk, hogy Luke hogyan is tanulja meg kezelni az Erőt, és azt használni. A regény végig egyes szám első személyben íródott, a volt párafarmer szemszögéből olvashatjuk el az egész történetet.

Luke a történet során bizonytalan magában és az erőben. Többször használja a sugárvetőjét, mint a fénykardját. Izgatott a küldetés miatt, viszont amire most a leginkább vágyik egy mester, aki segít neki fejlődni. A társa Nakari egy érdekes karakter. Gazdag családból származik, ám szereti a kalandokat, így szívesen segít az ifjú Skywalkernek a küldetés végrehajtásában. Működik köztük a kémia, egy jó párost alkotnak. A történet szempontjából még fontos karakter, a kódfejtő. Rendkívül okos, nagyon is ért a tudományokhoz. Luke-kal sokszor kerül összetűzésbe, én viszont jól szórakoztam rajtuk és azon, ahogy Luke értetlenkedik. Konkrét negatív karaktere nincs a könyvnek, mint már említettem több mindenkivel összetűzésbe kerülnek.

Összességében nem egy rossz könyv, egy középkategóriás regényről beszélünk. Ameddig olvassuk, érdekes ám sok jelenet nem marad meg hosszútávon az emberben. Azoknak mindenképpen ajánlom, akik szeretik Luke karakterét, és kíváncsiak rá, hogy hogyan tanulja meg használni az Erőt. Akik viszont egy komplexebb történetre számítanak, ami fontos részét képezi a kánonnak, nyugodtan kihagyhatják.

Mester és tanítványa (Claudia Gray)

Qui-gon Jinn-t felkérik, hogy csatlakozzon a Jedi tanácshoz. A padavanjával nincs olyan jó kapcsolatban, ezért kapóra jön az ajánlat. Azonban mielőtt dönthetne, egy küldetést bíznak rájuk. El kell menniük a Pijalra, ahol hamarosan egy új királynő kerül a trónra. A feladatuk az, hogy kiderítsék, kik állnak a terror akciók mögött. A Pijalon azonban találkoznak Qui-gon régi barátjával, egy Jedivel, aki a Pijalon a régens, Rael Aveross-szal. Ő azonban egy tragikus esemény következtében került a bolygóra, hogy védje az ifjú királynőt, ami miatt Qui-gon nem bízik benne igazán.

A könyvben kiderül, hogy Qui-gon és Obi-wan kapcsolata még közel sem olyan jó, mint azt láthattuk a Baljós árnyakban. Nagy köztük az ellentét. Qui-gon szeret ellent mondani a Tanácsnak, inkább a saját feje után megy, mintsem a Tanács irányítása szerint cselekszik. Kenobi ezzel szemben szabálykövető, jó magaviseletű. A kapcsolatuknak az sem tesz jót, hogy nem értik meg egymást. Obi-wan sokszor azt gondolja, hogy a mestere titkolózik, nem hagyja, hogy megértse őt.

Rael Averossról nehéz beszélni spoilerek nélkül. Ő a Pijali régens és baráti kapcsolatok fűzik Qui-gonnhoz. Mivel mindketten Dooku tanítványai voltak, mikor Jinn Dookuhoz került ő segített neki megérteni a mesterét. Qui-gon tőle vette át a szabályellenes természetét, hiszen Rael is öntörvényű volt. Aveross mindenképpen egy különleges karakter lett, nem egy szokványos Jedi. A könyvben úgy fogalmaztak, hogy mindig is különc volt a lovagok között. Kaptunk még mellettük két drágakőtolvajt is, Paxot és Raharát, akiknek különösebben nincs nagy jelentősége a történetben, ha kivették volna őket nem változott volna sok minden.

Nagyon tetszett az, ahogyan bemutatták a mester és tanítványa közötti ellentétet, viszont örültem volna, ha egy kicsivel több közös pillanatot kapunk. A történet is rendben van, érdekesebb volt, mint a Jedik örököse könyvben. Örültem annak, hogy nem ugráltunk a helyszínek között (mint az első könyvben), hanem legfőképpen egy helyszínen bontakozott ki a cselekmény.

Összességében egy nagyon jó és izgalmas könyvet kaptunk. Nekem a három kötet közül ez tetszett a legjobban. Aki szereti Qui-gonnt és Obi-want, mindenképpen olvassa el. A cselekmény is nagyon izgalmas és sokszínű, még egy fordulatot is sikerült belecsempészni a regény végére. Tényleg csak ajánlani tudom.

Alphabet osztag (Alexander Freed)

A Birodalom bukása után egy dezertált TIE pilótát, Yrica Quellt felkérnek arra, hogy segítsen levadászni egy rendkívül veszélyes birodalmi pilótákból álló elit alakulatot, az Árnyék ezredet. Az osztag öt különböző jellemmel és vadászgéppel rendelkező pilótából áll, akiknek nehezen megy az összeszokás.

alphabetsquadron_template_2.jpg

Maga a történet érdekes, viszont az ellenségről sokat nem tudunk meg. Hogy megismerjük őket egy öt részes képregénysorozatot kell elolvasnunk. Viszont számomra nem volt probléma azok kihagyása. A könyv jól indul, utána azonban vontatottá válik. Túl sok karaktert mutat be a könyv, így nem tudunk egyhez sem kötődni. Ez a kör azonban idővel leszűkül és kb. a 150. oldal után már beindul a cselekmény és az öt pilótára tudunk fókuszálni. A szereplők nagyon érdekesek voltak.

Yrica Quell egy volt TIE pilóta volt, aki átállt, hogy segítsen levadászni az Árnyék ezredet. Minden áron szeretne bizonyítani, hogy igazolja a lojalitását az Új Köztársasághoz. Az ő karaktere visszahúzódó volt. Nehezen nyílt meg az embereknek és mikor ünnepelt a csapat, akkor sem csatlakozott hozzájuk. Az ő gépe egy X szárnyú volt. Nath Tensent is hozzá hasonlóan egy TIE pilóta volt, azonban ő még a háború alatt dezertált, és csatlakozott a Lázadáshoz. Ő egy amolyan zsoldos katona, elsősorban a pénzért, meg persze a bosszúért csatlakozott az osztaghoz, mint egy Y szárnyú pilóta.

Wyl Lark és Chass Na Chadic a Hellion’s Dare nevezetű cirkálón szolgáltak két külön osztagban. Wyl A szárnyút, Chass pedig B szárnyút vezet, így az egyikőjük a Balhés osztagban, a másik pedig a Véreb osztagban harcolt. Wyl egy fiatal, naív, rendes srác, aki minden áron szeretné, hogy vége legyen a háborúnak és végre hazatérhessen. Chass nagyon szereti a zenét, harc közben is mindig hallgat valamit, ami valószínűleg sokak számára egy szimpatikus vonás lehet.

Az ötödik csapattag pedig Kairos, aki egy nagyon titokzatos U szárnyú pilóta. A regényben sokat nem tudhatunk meg a háttértörténetéről és azt sem tudjuk, hogy milyen fajhoz tartozik, mivel az arcát és a teljes testét egy siska, illetve ruha borítja. Nagyon ritkán beszél, és általában csak mutogatással, illetve más eszközökkel kommunikált. Egy nagyon érdekes szereplő, és már nagyon várom, hogy a könyv folytatásában több dolgot megtudjunk róla.

Összességében az Alphabet osztag egy nagyon jó regény, aminek ugyan az első 150 oldala nagyon nyögvenyelős, de ha ezen túl vagyunk egy izgalmas kalandban lesz részünk. A könyvet egyértelműen a karakterek viszik el a hátán, akik nagyon változatosak, én a történet végére az összeset megszerettem. Azoknak ajánlom, akik szeretik a háborús történeteket.

Remélem hasznosnak találtátok ezt a cikket, és felkeltette egy-két könyv az érdeklődéseteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelesmindenmas.blog.hu/api/trackback/id/tr7615754808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása