Marvel,és minden más

Marvel,és minden más

A Star Wars filmek rangsorolva!

2020. március 29. - bindercsipesz

A Star Wars filmek és azok kultusza már 1977 óta jelen van a filmes szakmában. Azóta már 11 film és több sorozat is elkészült. Úgy döntöttem, hogy mivel most zárult le a teljes Skywalker saga, az összes filmről, (beleértve a Solo és a Zsivány egyes filmeket is) készítek egy szubjektív rangsort. Ki szeretném emelni, hogy ez a lista teljes mértékben az én véleményemet tükrözi, nem vettem figyelembe a kritikákat, illetve az IMDB értékeléseket sem.

 

fuckthisshit.jpg

  1. Klónok támadása

Elképzelhető, hogy egy sokak számára kedvelt film került az utolsó helyre. Nekem a film nem jött annyira át, szerintem gyengén teljesített. A látványvilággal nem volt probléma, de ezt már megszoktuk, sokkal inkább a történetvezetés nem tetszett (meg úgy maga a történet). Anakin karakterét teljesen lebutították, a Padmé Amidalaval folytatott párbeszédek is elég bugyutára sikerültek, illetve a kapcsolatukat sem mélyítették el igazán. Így összességében nem egy igazi Star Wars fealingű filmet kaptunk, sokkal inkább egy zs kategóriás sci-fit.

  1. Az utolsó jedik

Most elérkeztünk egy olyan filmhez, ami sokak szemében fájó pont (az én szememben is). Miután az Ébredő erő szépen felvezette az alaptörténetet Ryan Johnson szabad kezet kapott, hogy kezdjen valamit a forgatókönnyvel. Azt azért el kell, hogy mondjam, hogy nehéz dolga volt, hiszen valahogy folytatnia kellett azt a történetet, amit Abrams elkezdett. De bár ne tette volna. Az első és legnagyobb negatívum az, hogy nincs történet. Konkrétan abból állt az egész produkció, hogy az Első rend üldözte az Ellenállást. Az „alkotás” tele volt logikai bukfencekkel. Leia repülését még a mai napig nem tudom hova tenni. Ráadásul elkövették a legnagyobb hibát: kinyírták a főgonosz karaktert, így Ryan még a következő filmnek is megágyazott azzal, hogy annak nem maradt egyetlen egy értékelhető gonosz karaktere. Így természetesen érthető, hogy Abrams miért nyúlt vissza Palpatine-hoz, de erről majd még később.

9.Solo – Egy Star Wars történet

Ezzel a filmmel alapvetően nem lett volna probléma. Két nagy gondom van összesen vele. Az első az, hogy miért kellett Han Solo-ról egy filmet készíteni. Fölösleges volt egy teljes produkciót rászánni Harrison Ford karakterére, mivel ő úgy működött jól, hogy egy mellékszereplő, a film legnagyobb humorforrása és nem egy olyan karakter, aki elviszi a hátán az egész filmet (ebben az esetben ez ugyebár nem történt meg). A második gondom itt is a történet. A listám tízes helyezettjéhez képest itt legalább volt, ha kézzel nem is de szemmel érzékelhető történet, csak egyáltalán nem volt érdekes. Kiderült, hogy Solo hogyan tette meg a Kessel futamot 12 parsec alatt, viszont a fő cselekmény rendkívül gyenge volt, ami szomorú mivel olyan gyönyörű új bolygókat és fajokat hoztak be, amikre mindig is vágytunk. Szóval a Solo nem egy rossz film, csak egy kihasználatlan lehetőség marad.

shitshit.jpg

  1. Baljós árnyak

A nyolcadik helyre a Baljós árnyak került. Szerintem nem kezdték rosszul az előzmény trilógiát ezzel az alkotással. Persze lehetett volna ez sokkal jobb is, a főgonosz is gyenge lett (még szerencse, hogy Mault bevezették a sorozatokba), de nem mondanám egy rossz filmnek. Eleinte nem tudták, hogy hogyan kezdjenek neki. Az alap karakterek megvoltak, már csak egy jó forgatókönyv kellett. Ami nem nagyon sikerült, de legalább kaptunk egy értékelhető és kerek történetet, aminek volt eleje, közepe és vége és közben nem aludtunk be az unalomtól. A karakterekre visszatérve persze a kicsi Ani és Jar Jar irritálóak tudnak lenni, de szerencsére van egy Obi-Wan és egy Qui-Gonn párosunk.

7.Az ébredő erő

A hetedik helyre az új trilógiát indító Ébredő erő került, ami ahhoz képest nem is sikerült rosszul. Sőt maga a film jó lett, kár, hogy sokat épített az Egy új reményre. Ugyanis, ha összehasonlítjuk a két filmet, a történet és az alapkoncepció is nagyon hasonlít. Adott egy fiú/lány, aki a sivatag közepén él, majd kiderül, hogy többre hivatott. Belekeveredik egy galaktikus háborúba, majd a segítségével elpusztítanak a Lázadók/Ellenállók egy szuperfegyvert, ami képes bolygókat elpusztítani. Ennek az alkotásnak tényleg az a legnagyobb hibája, hogy a nosztalgiára épít. Pedig, ha eltekintünk a premier szerinti legelső Star Wars filmtől, egy korrekt és jó produkciót kapunk egy izgalmas és fordulatos történettel kiegészülve.

  1. Skywalker kora

Hatodik helyre került a Skyawalker kora. Sokat gondolkodtam, hogy ez vagy az Ébredő erő kerüljön erre a helyre, viszont emellett döntöttem. A történet itt már érezhető, hogy egyedi (és ugyebár van is), egyedül itt is a logikai bakik zavarnak, illetve a történetvezetés. Annak örülök, hogy az egész több bolygón keresztül zajlik, viszont az már tényleg túlzás volt, hogy össze-vissza ugráltak a helyszínek között. Mire az egyik bolygót végre megismertük, és felfogtuk, hogy mit is keresnek ott, már mentek is a következőre. A másik pedig, hogy miért kellett nekik egy informátor, ahhoz, hogy megszerezzenek egy tárgyat, ami elvezet egy olyan helyre, ahol van egy tárgy, ami elvezet egy másik helyre, ahol van Palpatine „bázisa”. Fölöslegesen építettek bele plusz cselekményszálat, pedig egy helyen több időt is el lehetett volna lébecolni. Meg ugye a logikai bakik. Palpatine hogy maradt életben? Honnan van egy hatalmas flottája? Honnan vannak az emberek? Rey-nek akkor most kik vagy mik is a szülei? És sajnos ezeket a kérdéseket is utólag válaszolták meg és nem a filmben. Összességében egy jó lezárást kaptunk, de azért kár, hogy Palpatine-t visszahozták, mivel így értelmét vesztette Vader önfeláldozása.

  1. A Jedi visszatér

Elérkeztünk a top öthöz és láthatjátok, hogy az első Star Wars filmek mindhárom tagja szerepel benne. Sajnos vagy nem, mind a három annyira jó és ikonikus, hogy nem tehettem őket hátrébb. Ötödik helyre került tehát az eredeti trilógia lezáró darabja. Ez a film nagyon jó lett. Vannak vele gondok, de egy látványos és érzelmes lezárást kaptunk. Talán negatívumnak a film elejét venném, nekem Hannak a Jabba palotájából való kimenekítése nem tetszett. Ott a harcok annyira nem lettek jól megkoreografálva és Jabba halála is elég gyengére sikerült. Ettől függetlenül egy zseniális filmet kaptunk, még az idegesítő ewokok ellenére is.

atomshit.jpg

  1. Zsivány egyes

A negyedik helyre egy számomra meglepő alkotás került, a Zsivány egyes. Mikor először megnéztem nagyon megtetszett a film, visszahozta azt a tipikus Star Wars érzést, ugyanakkor sikerült újat is mutatnia, bebizonyítva ezzel azt, hogy a Disney igenis tud jó Star Wars filmet készíteni, hogyha akar. A szereplők nem lettek feltétlen a kedvenceim, de kaptunk olyan jó karaktereket, mint a nagydumás K2-SO vagy Chirrut Imwe és olyan cameoknak lehettünk a részesei, mint Saw Gerrera-é. Na meg persze ott van Darth Vadernek az elképesztően látványos jelenete, amit lélegzetvisszafojtva néztünk. Ez az egy jelenet megmutatta, hogy mire is képes úgy igazán Vader, ha dühbe gurul. A látványvilág valami fantasztikus volt, a Scarif bolygó elképesztően nézett ki. Szóval egy önmagában is zseniális alkotást kaptunk.

  1. Egy új remény

Elérkeztünk a dobogóhoz. A harmadik helyen végzett az a film, ami elindította ezt az egész őrületet. Ami már-már nem is film, hanem az életünk szerves részét képezi. Az Egy új remény. Ez az alkotás nagy kedvencem (gondolom ezzel nem csak én vagyok így). Az, hogy ez a produkció nem akart nagy lenni, hogy bele se gondoltak abba, hogy milyen hatalmas univerzumot teremtenek vele, még dob is rajta egy kicsit. Ugyanis nem görcsöltek rá, hogy ennek a filmnek igenis be kell futnia, egyszerűen csak elkészítették. És pont ezért zseniálisak a poénok és természetes az egész film. A karakterek mára-már ikonikussá váltak, ugyanígy a zenék is. Ez volt az a film, ami elindította a Jedik történetét és amire a filmtörténelem mindig is emlékezni fog.

  1. A Sithek bosszúja

A dobogó második helyén végzett az előzménytrilógia záró darabja, A Sithek bosszúja. Nem hittem volna, hogy ez a film ilyen jóra sikerült az előzménytrilógia előző darabjaihoz képest. Mivel ez az alkotás tényleg elképesztő. A látvány, a zenék (mondjuk azok a Star Wars filmek során mindig jeleskednek) és a párbajok koreografálása is nagyon jóra sikerült. Ez volt az a produkció, ami igazán magasra emelte ezt a trilógiát és ami elkészítette nekünk a valaha volt leglátványosabb és legizgalmasabb fénykardpárbaját. Habár tudtuk, hogy mi lesz a párbaj kimenetele, mégis végig izgultunk. Sőt a nagy fanok még most is sírnak a befejezésen.

1.A Birodalom visszavág

A szubjektív listám első helyezettje a Star Wars: A Birodalom visszavág. Ez volt az a Star Wars film, amit először láttam. Habár mikor megjelent én még tervbe se voltam, nekem is nosztalgikus mikor újra előveszem, ugyanis kiskoromba én is volt, hogy leültem megnézni. Maga a látványvilág elképesztő, főleg ahhoz a korhoz képest, amikor elkészült a film. A karakterek és a jeleneteik itt váltak ikonikussá. Megismerhettünk újabb, elképesztő bolygókat. Ez volt az a produkció, ami igazán megfogta a közönséget, és ami képes volt egy komoly és kritikailag is kiváló filmmé válni. Nem csak fanservice alkotás, hanem mint film is sikerült megállnia a helyét. És nem mellesleg itt hangzott el a filmtörténelem legikonikusabbá vált mondata: Nem, én vagyok az apád!

shitnotshit.jpg

Ez lett volna az én személyes listám, reméljük tetszett Nektek! További jó mozizást és olvasást! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelesmindenmas.blog.hu/api/trackback/id/tr6915568876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása