Marvel,és minden más

Marvel,és minden más

Klónok harca! - Gemini Man kritika

2019. október 12. - bindercsipesz

A héten mozikba került a Gemini Man, ezért elhoztam Nektek a kritikáját!

 

aaaaaa_1.jpg

 

A forgatókönyv nagyon sokáig csak porosodott, senki nem vette elő. Ez azért volt így, mert a technika még nem állt készen arra, hogy újat alkossanak, hogy valakit megfiatalítsanak. Sokan átírták a forgatókönyvet, mikor az emberről emberre vándorolt. Most azonban végre sikerült megvalósítani, lássuk is, hogy milyen lett.

Története: Henry Brogan egy elit gyilkos, aki eldöntötte, hogy kiszáll ebből az egészből. Ám egy ismeretlen fiatal gyilkos üldözni kezdi, és minden egyes lépését meg tudja jósolni. Főhősünk menekülőre fogja, és megpróbálja kideríteni közben, hogy ki a rejtélyes fickó és, hogy mi ez az egész.

Alapvetően a történet érdekesre sikerült. Végre nem egy sablonos akció történetet kaptunk, hanem egy érdekes koncepciót miszerint Henry-t lényegében saját maga üldözi. Sokan azt mondták, hogy ez a film újat fog behozni a filmiparba, mert valakit végre sikerült úgymond „leklónozni”, vagyis inkább megfiatalítani a CGI segítségével. Pedig ezt a technikát már láthattuk például a Marvel kapitányba, ahol Nick Fury-nél alkalmazták ezt.

Jogosan tehát feltehetjük a kérdést: hogy sikerült ennek a megvalósítása? Erre a kérdésre nincs egy konkrét válasz. Két fajta típusa volt ennek a filmben. Az egyik az, amikor sikerült precízen „lemásolni” Will Smith, és csinálni belőle egy 23 évest. Ilyenkor tényleg nagyon jóra sikerült a számítógépes megvalósítása a karakternek. Ám ennek van egy másik oldala is, amikor már egy kicsit furcsára sikerült az egész, és nagyon is látszott, hogy az egészet CGI-al csinálták meg.

7.jpg

Will Smith szerintem jó választás volt a főszereplőre, nekem nem volt vele semmilyen nagyobb problémám. A megfiatalított változata is egy érdekes karakter lett, már csak a történet miatt is, mivel elég nehéz helyzetben volt ez a karakter a film alatt. E között a két karakter között sikerült felépíteni egy izgalmas drámát, aminek azért lehetett sejteni a végét.

A produkcióban szerepelt még pár főbb karakter is, de egyikük sem volt különleges szereplő, maradtak a sablonos karaktereknél. Ez nyílván egy negatívum, ám az ilyen akciófilmeknél nehéz újat teremteni és elkerülni az eddigi kliséket.

Az akció jelenetek nagyon izgalmasak és látványosak voltak. Itt kiemelném az első nagyobb ütközetet, a motoros üldözést. A katakombás jelenettel kapcsolatban vannak kételyeim, ott ugyanis elég gyengére sikerült a harc számítógépes megvalósítása. Ez is talán a megfiatalítás miatt van.

Összességében az akció jelenetekben nem lehet csalódni, baromi jól néznek ki és izgalmasak is. Jól meg is vannak koreografálva ezek a jelenetek. 

Viszont a filmnek vannak nagy negatívumai. A párbeszédek bugyutára sikerültek. A klónozás magyarázata okozta párbeszédek is eléggé idétlenek. Ráadásul Henry klónja egyáltalán nem úgy viselkedik, mint egy 23 éves, és hiába mondják el neki az észérveket, ő akkor is azt állítja, hogy ő egy árva és nem klón.

A karaktereket sem sikerült kibontani rendesen, a főszereplőn kívül mindenki háttérbe szorult és szinte semmit nem tudtunk meg Henry új tárásról, illetve legjobb barátjáról sem. Ők inkább amolyan benne vannak a filmben, de csak azért, hogy a főhősünk ne legyen egyedül.

Egy középszerű filmet kaptunk unalmas, sablonos karakterekkel, kevés akcióval, helyenként nagyon látványos jelenetekkel, majd néhány snittnél megint csak borzasztóan kivitelezett látványvilággal. Azt azonban nem mondanám, hogy dráma egyáltalán nincs a filmben, ugyanis mint már említettem az alap koncepció izgalmas. Igazán nagy fordulatot nem tartogat a film számunkra, a végkifejlett megjósolható. Talán egy érdekesebb fordulat van a film végén, bár az is inkább meglepetés mintsem fordulat.

8.jpg

Összességében azoknak ajánlom ezt a filmet, akik hatalmas Will Smith fanok (ugyanis ő jól teljesít a filmben) és akik szeretik az akció filmeket, még annak ellenére is, hogy ebben a filmben néha ellaposodik a történet. Az alkotást 60%-ra értékelem.

Köszönöm, hogy elolvastátok a kritikámat, további jó mozizást és olvasást!

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelesmindenmas.blog.hu/api/trackback/id/tr1515219516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása