Marvel,és minden más

Marvel,és minden más

Bosszúállók: Végjáték kritika

2019. április 30. - bindercsipesz

 A napokban jött ki a Bosszúállók: Végjáték című film, ami szerintünk nagyon jól sikerült. El is hoztuk nektek a Marvel 11 évét lezáró filmjének a kritikáját. A cikk első része spoilermentes, a második része pedig spoileres lesz.

 

A filmre sokan nagy elvárásokkal ültek be, ugyanis ennek a 3 órás mozinak kell lezárnia az eddig látottakat. A Végtelen háború után nagyon nehéz megugrani ezt a lécet. Ez a film sokkal inkább a drámára teszi a hangsúlyt, mintsem az akciójelenetekre. A dráma szó hallatán azt hihetnénk, hogy ez a film komoly és nincs benne humor, de ez nem így van. Mikor komolynak kell lennie az, de a poénokból sincs hiány. Vannak szereplők, mint például Thor, akik a film legnagyobb humorforrásai. 

bosszuallok-vegjatek_1.jpg

A történetről nehéz beszélni spoilermetesen. A film a Végtelen háború után 22 nappal veszi fel a fonalat. Tony Stark az űrben sodródik Nebulával, a Földön pedig a Bosszúállók megmaradt tagjai elmélkednek azon, hogy hogyan csinálják vissza a csettintést.

A karakterek nagyon jók, a Bosszúállók eredeti hatosából mindenki nagyot alakít. Ebben a moziban vált teljesen világossá, hogy Robert Downey Jr. milyen kiváló színész is. Scarlett Johanssonnak és Jeremy Rennernek is nagyon tetszett a játéka. Mark Ruffalo és Chris Hemsworth karaktere 180 fokos fordulatot vett, de ennek ellenére jól tudtak alkalmazkodni a karaktereikhez.

thorgeno.jpg

Sokaknak csalódás lehet Thanos ugyanis a Végtelen háborúhoz képest ez most nem az ő filmje. Látszott, hogy a rendezők most az eredeti hatosra teszik a figyelmet és nem Thanosra. A titán ebben a filmben csak egy átlagos gonoszként jelenik meg. Itt már bővebben nem fejtik ki, hogy mi is a célja, ezáltal nehezebb megérteni.

Örülünk annak, hogy a „mellék karakterek” a háttérbe szorultak. Annak ellenére, hogy Kevin Feige-ék úgy beszéltek Marvel Kapitányról, mint aki le fogja győzni Thanost egyáltalán nem volt nagy szerepe, és ezért nem értem miért kellett a filmjét annyira siettetni és betenni a Végjáték elé. Elég keveset is szerepelt a filmbe, és a harcba, inkább amolyan badass stílust vett fel, aki keresztbe repked a csatatéren és robbantgat. Scott Lang nagyobb szerephez jutott, erre nem térnék ki azért, mert az majd a spoileres részhez jut.

cap-marvel-new-1537275738622_100235_rrw2.jpg

Szóval a film maga nagyon jó volt, és annak ellenére, hogy a történet kiszámítható volt, tudott meglepetéseket is okozni. Voltak jelenetek, amikor sírtunk, és amikor nevettünk. A film remekül játszott az érzelmeinkkel. A Marvel 22. filmje teljes mértékben egy „fan service” és a rajongókat akarja kielégíteni, amit sikerült is. Olyan volt ez a film, mint egy nagy ünnepség, egy köszönetnyilvánítás felénk, amiért ennyi időt ezzel az univerzummal töltöttünk. Persze ez a köszönet fordítva is igaz. Egy szó, mint száz, nekünk ez a lezárás nagyon bejött. Vannak a filmnek hibái, de ezt tökéletesebben már nem lehetett összehozni. Mi a filmnek 95%-ot adunk.

Innentől következik a spoileres rész, tehát aki nem látta a filmet, és még meg akarja nézni az NE olvasson tovább!

Kezdjük a történettel. Mint azt már fentebb említettem a történet kiszámítható volt. Várhattuk, hogy az időutazásos kártyát fogják előhúzni. Én úgy voltam vele, hogy amelyik filmben időutazás van, az már elvesztette a súlyát. Ennek ellenére még így is tudtunk izgulni kedvenc hőseinkért. Folytassuk is tovább. Miután Tony hazaért az űrből Marvel Kapitány segítségével, hőseink el is indulnak Thanoshoz, hogy megszerezzék a köveket, és visszafordítsanak mindent. A titán nagyon megviselt állapotba volt így könnyen legyőzték. Mint kiderült a köveket elpusztította, mert már nem volt rá szüksége. Ezután Thor egy csapással levágja a fejét.

Érdekes volt látni Thanost ilyen meggyötörtnek. Érthető volt, hogy hogy tudták ilyen gyorsan legyőzni őt, illetve Thor tette is. Az isten ugyanis magát okolta, mert nem a fejre célzott. Látszott rajta a düh és a fájdalom.

Ezután ugrunk 5 évet az időben. Tonynak gyereke született, a Bosszúállók pedig még mindig próbálják helyreállítani a csettintés hatásait. Amerika Kapitány az embereknek segít továbblépni. Ebben a jelenetben feltűnik Joe Russo is. Ezután Hank Pymék furgonját láthatjuk. Scott Lang sikeresen kiszabadul a Quantum térből. Először felkeresi lányát, aki ekkora már 15 éves, majd a Bosszúállók bázisára megy, ahol elmondja, hogy ő csak 5 óráig volt odabent, ezért szerinte a Quantum téren keresztül lehetséges az időutazás. Tony vonakodva, de belemegy az időutazásba. Thor és Hulk ment át 5 év alatt a legnagyobb változásokon. Banner egyesítette Hulkot magával, és megszületett professzor Hulk, Thor pedig meghízott és alkoholista lett, aki új Asgardban tölti a napjait.

maxresdefault.jpg

Miután összehívták a csapatot, elindulnak vissza az időbe. Innen indul be a történet igazán. A filmben sok olyan karakter feltűnt, akik a korábbi filmekbe is benne voltak, mint például Loki és az Ősmágus. A kövek közül megszerzik mindet kivéve a Tesseractot, mert azt Loki ellopta, ezért Steve és Tony még visszább megy az időbe, 1970-be, New Jerseybe, ahol Tony összefut az apjával, Howarddal. Ez a jelenet érzelmesre sikeredett, csak úgy, mint Steve és Peggy „találkozása” ami előre vetítette Amerika Kapitány sorsát.

A Vormirra Clint és Natasha ment, ahol hosszas verekedés után Natasha feláldozta magát. Ez is egy nagyon szomorú és izgalmas jelenet lett. A két színész nagyon jól adta át a meggyötörtséget, és azt, hogy mind a ketten életben akarják tudni a legjobb barátjukat. Miután összeszedték a köveket elkészítették a saját kesztyűjüket, de Thanos megtámadta a bázist. Prof. Hulk sikeresen visszahozza a többieket és megkezdődik a végső csata, amiben mindenki jelen volt.

avengers-endgame-things-we-learned-from-new-trailer-angry-captain-america-chris-evans.jpg

 A történet az elején lassan indult be. Helyenként sokáig húzták, vannak részek, amik ellaposodnak. Az időutazásos részek nagyon jól sikerültek. Sok kérdés van a Marvel féle időutazással kapcsolatban, amit a filmben próbáltak is megmagyarázni. Azt, hogy a gyerek Thanost megölik nem sikerült volna, mert a csettintés miatt ölték volna meg, tehát ha nem él nem mentek volna vissza megölni őt. Ami azt jelenti, hogy a múltban történtek nincsenek kihatással a jelenre.

Amerika Kapitány „éljen a Hidra” mondata nagyon érdekes volt, és a film egyik legjobb jelenete lett. Thor és az anyja találkozása is ugyanúgy szívszorító lett. Ezekből a jelenetekből derül ki, hogy a Marvel tényleg a drámára helyezi a hangsúlyt. A Nebulás szál érdekfeszítő volt, ahogyan az emlékeik keveredtek, és ahogy Thanos rájött, hogy mi is fog történni vele a „jövőben”. Az,hogy kicserélte a két Nebulát egy okos húzás volt az őrült titántól.

A végső harc nagyon látványos lett. A visszatért karaktereknek is volt egy-egy jelenetük, de nem kaptak nagy figyelmet. Volt egy rész a filmben, amikor a Női karakterek együtt harcolnak/egymás mellett. Ez a rész számunkra egy kicsit negatívan hatott, ez is a Hollywoodi túlnyomó feminizmusnak köszönhető. Szinte a Hollywoodi filmekbe már divat lett a feminizmus és az antirasszizmus. Ebbe most jobban nem mennék bele.

Amerika Kapitány pedig végre felemelte a Mjölnirt, ami egy nagyon menő jelenet lett. Ennek az az oka, hogy Steve méltó lett a pörölyre miután kitudódott, hogy ő tudott arról, hogy Bucky ölte meg Tony szüleit.

 Tony feláldozása pedig egyszerűen zseniális lett. Az „én vagyok Vasember” mondat nagyon tetszett, és a karakter egy nagyon szép lezárást kapott. A temetésén mindenki ott volt még Harley is, akit a Vasember 3-ban ismertünk meg. Egyedül Gamora nem volt jelen, akiben nem vagyunk biztosak, hogy meghalt, csak úgy, mint Vízióban és Lokiban sem. Amerika Kapitány is szép lezárást kapott, és végül csak bepótolták Peggyvel azt a táncot, Sam pedig megkapta a pajzsát, ami a képregényekre utal. 

e_sam_wilson_falcon_04292019.jpg

A filmben egy buktató volt, ami az időutazás. És itt nem a kivitelezésére gondolok, mert az nagyon tetszett, hanem a megmagyarázására. Lényegében, ha visszamész az időbe és megváltoztatsz valamit, az nincs kihatással a jelenre, mert azért mentél vissza, hogy megváltoztasd. Ez nagyon bonyolult, és sajnos efelett a készítők elsiklottak. Ez a logika szembe megy az eddigi filmekben látott időutazásos logikával.

Az, hogy a Marvel jövője milyen lesz még nagy kérdés. Egyenlőre várjuk meg még a Pókember: Idegenben után elmondják, hogy milyen filmek készülnek a jövőben, és utána találgathatunk. A filmet mint már fentebb említettem 95%-ra értékelem.

spider-man-far-from-home-spider-man-mysterio-ew-cropped.jpg

Reméljük tetszett nektek a kritika, és egyet tudtatok velünk érteni. Legközelebb egy Wakandás ismertetővel jövünk. J

A bejegyzés trackback címe:

https://marvelesmindenmas.blog.hu/api/trackback/id/tr1214796110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása